Afghanistan

De eerste officiële postzegel van Afghanistan is uit 1871. De zegel beeldt een leeuw af, ter ere van de leeuwenmoed van de toenmalige Emir van Afghanistan.

De eerste poezenpostzegel uit Afghanistan is uit… Tja. Die bestaat niet.

Makkert vindt alle zegels goed

Dat zegt tenminste ‘the postal administration of Afghanistan’ in een schrijven uit 2000 en een uit 2003. Daarin staat dat er tussen eind 1989 en 2001 helemaal geen postzegels zijn gedrukt ‘because of certain problems’. Ik weet niet wat die problemen zijn, maar in die tijd was Afghanistan onderworpen was aan een streng moslimregime – de Taliban. In dat schrijven staat ook dat in die periode “Unidentified individuals have been seeking to discredit our country through the circulation of illegal postage stamps.” Er xit een lijst met verboden postzegels bij. Op die lijst staan 27 poezenpostzegels! Mijn hart maakt een sprongetje. Drie sets van 6 + een velletje: uit 1996, 1997 en 2000 en nog een set van 6 uit 2003. De eerste sets zie je op de afbeelding hierboven.

Afghanistan 2000 velletje (illegaal)

Wat is eigenlijk een postzegel? Een echte, bedoel ik dan. Op Wikipedia staat dat een postzegel moet zijn “uitgegeven door het postwezen van een door de Wereldpostunie erkend land, gebied of (internationale) organisatie.” Dus als die lijst met postzegels is afgekeurd door de Afghaanse post, dan is dat helder, toch?

Hoewel de Afghaanse posterijen dus aangeven dat de zegels illegaal zijn, vindt de rest van de wereld dat niet per sé. Normaal gesproken worden nepzegels cinderella’s genoemd. Cinderella’s hebben meer gemeen met pokemonplaatjes en sigarenbandjes dan met postzegels. In de postzegelcatalogi worden ze daarom over het algemeen niet genoemd. Ik lees cinderella altijd als ‘poezeplaatje’.

Vreemd genoeg nemen de meeste thematische postzegelcatalogi de Afghaanse zegels wel op. Dat suggereert dat het wel echte postzegels zijn. Mijn gedachtegang is dan ook: je kunt ook niet vertrouwen op de uitspraken van de Taliban. Rare club met malle gedachten.

En toch: op deze website kun je een tirade lezen (ik voel het spuug vanuit het scherm op mijn wangen vallen) over hoe smerig het gedachtegoed is van de handelaren die deze zegels als postzegels verkopen. En hoe de meeste catalogi handjeklap doen met handelaren en de zegels dus opnemen als postzegels. Het blijkt dat de catalogus Scott als een van de weinige catalogi aangeeft dat deze zegels niet echt zijn.

Ik heb Domfil (tot 2000) en nu net Michel (tot 2018) gekocht.

De postzegels

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *