Andorra

Andorra is deels Frans en deels Spaans. Zowel de Spaanse als de Franse posterijen zijn er actief. Maar omdat Spaanse en Franse postzegels niet geldig zijn in Andorra, worden er aparte zegels voor gedrukt. Postzegels worden overigens alleen gebruikt voor internationale post, omdat versturen van post binnen Andorra gratis is.

De eerste postzegel voor Andorra is een Spaanse zegel met ‘overprint’. Uit 1928. Vlak daarna volgden de Fransen met een overprinted zegel. En in 1932 bracht de Franse posterijen een thematisch zegel met kerken uit.

De eerste poezenpostzegel is uit 1967. Het is een Franse zegel, de Spanjaarden hebben blijkbaar niks met poezen: zij hebben geen poezenpostzegels uitgebracht voor Andorra.

Thema van de zegel is ‘securite sociale’. Je ziet een man bij een haardvuur zitten. Zijn hand zit in het verband, zijn arm in een mitella. Achter hem staat een vrouw. Kinderen dansen of springen. Op de rand van de openhaard zitten twee katten.

Andorra 2005

Dit vind ik de leukste zegels. Waarbij katten als bijfiguren aanwezig zijn. De poezenpostzegels met alleen een kat erop vind ik vaak een beetje truttig.

Frankrijk heeft nog drie zegels met een kat erop uitgebracht: een in 2005 en een in 2012.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *